Neat Acoustics

Neat Acoustics: Handgemaakte high-end audio

Al meer dan twintig jaar worden de Neat-luidsprekers met de hand gemaakt door een toegewijd team dat gevestigd is in Teesdale in het noorden van Engeland.

De meeste modellen van Neat Acoustics zijn verkrijgbaar in een reeks prachtige houten afwerkingen en er kunnen ook speciale premium afwerkingen worden gespecificeerd.

De ontwikkeling van een Neat-luidspreker gaat steevast gepaard met honderden uren aan luistertests.

De Neat-luisterruimte is het uitgangspunt, hoewel een nieuw ontwerp zich eerst moet bewijzen in meerdere verschillende ruimtes en systemen voordat hij klaargemaakt wordt voor productie.

De ‘Neat Motive sx2’

Ook een ogenschijnlijk kleine (staande) luidspreker die zoals bij alle modellen van Neat een goede muzikale presentatie verzorgt. En wat voor velen een groot pluspunt is, er hoeft echt geen subwoofer bij; Eén set Neat SX2 en u bent klaar.

Op het eerste gezicht zal een Neat luidspreker wellicht niet meteen in het vizier springen, maar hoe langer je ernaar luistert, des te hoger men hem gaat waarderen.

We noemden net al de verzorgde muzikale presentatie, maar naar ons idee is een groot pluspunt dat de luidspreker zich niet opdringt. De muziek is er gewoon en de ruimte wordt netjes gevuld met klanken.

Het fundament van de muziek is compleet en niet opgefokt. De naar de onderkant gerichte basreflexpoorten leveren daaraan een belangrijke bijdrage.

Over het algemeen echt leuke no-nonsense klasse A-producten die netjes zijn afgewerkt.

De gehele Motive-serie is in 2013 herzien naar de ‘SX’-status met behulp van een verbeterde versie van de NMT-tweeter – de SXT.

Neat Motive SX2
Neat Iota in een boekenkast

De ‘Neat Iota’: Een piepklein wondertje

Een Piepklein boekenplankspeakertje dat (voor 1000 euro per set) de sterren van de hemel speelt. Mocht u op zoek zijn naar klein EN goed klinkende speakers, dan nou ja, we geven u graag een demonstratie.

Waarom klinkt Neat Iota zo vol en groots?

Het is een ingenieus samenspel van een basdriver, bas reflex en een soort ribbon tweeter.

Een aparte driver die de hoge tonen heel ruimtelijk weergeeft, door zijn grote frequentiebereik lukt het de Iota om een zeer volwassen geluidsbeeld neer te zetten, zonder dat je dat aan het formaat zou kunnen afleiden.

Deze kleine luidspreker is uiterst flexibel qua plaatsing. Ideaal dus om in een boekenkast te plaatsen of op je bureau, of op dressoirs, werkbladen of desktops.

De Iota kan desgewenst ook op muurbeugels worden gemonteerd. Op het achterpaneel van de Iota zitten 60mm schroefdraadgaten om zo de muurbeugels te kunnen monteren, zoals het B-Tech BT33 model.