“Linn Klimax Katalyst Exakt”

“De klant aan het woord”

Het stond al jaren op mijn bucketlist: Ik wilde ooit een muziekbeleving waarvan ik helemaal blij zou worden. Na omzwervingen bij diverse hifi leveranciers kwam ik via via in contact met Aelivé. Ik heb in mijn zoektocht naar de mooiste audio installatie diverse topsystemen beluisterd maar bij het horen van de Linn Klimax installatie werden echt mijn ogen (oren) geopend. Voor mij is deze set een samensmelting van topdesign en ultieme technische innovatie. De aandacht voor detail van deze set is kort gezegd geweldig. Niet alleen voor het product zelf maar ook de installatie van Aelivé.

Achtergrond

We wisten dat we een lastige woonkamer hadden met veel glas en tijdens het spelen van muziek bleek dit ook een spelbreker. Bij een mooie muziekweergave was het wow effect er gewoon niet. Toen ik de gaten kreeg dat mijn voorliefde toch duidelijk uitging naar de klasse waar je uiteindelijk je portemonnee moet trekken, hebben we ons laten verleiden om een Linn exakt set te beluisteren met Space optimisation. Wow!

Aelivé bood aan een demonstratie te geven bij ons thuis, om te bezien of een exakt systeem ook echt thuis het verschil kon maken. Aanvankelijk richtten wij ons op de Linn akudorik en of de Akubarik, maar om er zeker van te zijn dat we alle middelen hadden aangewend, zou er ook een Linn Klimax exakt set meekomen.

De kale demo (zonder verdere optimalisatie) was al heel veel beter dan alles wat we gehoord hadden. Toen de Klimax Exakt set aan bod kwam vielen we beiden van onze stoel.

Bij de aanvankelijke demo stonden de speakers uiteindelijk na wat geschuif op een gegeven moment midden in mijn kamer, het geluid was fantastisch maar de plaatsing was uiteraard zeer ongelukkig te noemen. Dit heeft Aelivé echter opgelost door Linns “Space Optimisation” toe te passen. Dit ging grofweg als volgt: Eerst mat hij de volledige ruimte in en bepaalde het type muur/glas/vloer enz., Dit werd in de computer ingevoerd. Toen kwam het oor van de meester aan bod en werden er fragmenten muziek beluisterd. Iedere keer korte intro’s. Telkens werden de posities van de speakers iets aangepast en werd bepaald of het beter of slechter klonk . Dit ging zo door tot hij uiteindelijk de beste positie had gevonden praktisch midden in de woonkamer ;-( . Deze positie werd in de computer ingevoerd en daarna mochten wij zeggen waar wij de boxen idealiter wilden hebben. Toen de speakers op de door ons gewenste positie waren geplaatst werden ook deze positie gegevens in de computer ingevoerd. “Nu gaat Space optimisation aan de slag”, zo meldde Arnaud Bos. Na een korte rekensessie gaf het systeem een eindresultaat; nou echt geweldig! Met deze set beleef je muziek alsof je er bij bent. Het geluid wat uit deze set komt na de zogenoemde space optimisation is fantastisch! We zijn onze muziek collectie opnieuw gaan beleven en hoor dingen die er altijd al geweest moeten zijn, maar die wij nu pas horen.

Specificatie’s:

  • Linn Klimax 350
  • Klimax Katalyst System Hub
  • Audioquest Vodka ethernet kabel CAT7 extra afgeschermde kabel*
  • Audioquest Nrg4 powercables

*Space Optimisation:

 

Space Optimisation is een techniek van Linn. Deze zorgt er kort gezegd (en dat is erg kort door de bocht, er komt veel meer bij kijken) voor dat je de speakers niet op de ideale plek moet zetten, maar op een plek die je zelf wilt en toch het goede geluid krijgt van de ideale opstelling. Zie onderstaande video van Linn zelf voor de volledige uitleg. (Engels)

Linn Space Optimisation is beschikbaar op alle DS en DSM producten van Linn.

Wilt u Space optimisation laten uitvoeren op uw Hi-Fi installatie van Linn? Neem even contact met ons op:

 

*Audioquest Vodka:

Deze Hi-Fi installatie wordt niet door traditionele speaker kabels aangestuurd maar door Exakt Link. Dit gaat over ethernet kabels. Binnen deze installatie is er gekozen voor de Vodka lijn van Audioquest om het signaal van de hub naar de luidsprekers zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Audio quest Vodka

*Audioquest Nrg 4

Deze Hi-Fi installatie is voorzien van Audioquest Nrg4 kabels om ook de stroom zo “schoon” mogelijk bij de speakers en de Hub te krijgen

Audio Quest NRG