Ekinex huisautomatisering

In 2012 ontstond er een initiatief waarbij technische experts in automatisering en in het bijzonder van de KNX-standaard, de krachten verenigden.

Na de ontwikkeling van een eerste reeks gecertificeerde producten, publiceerde Ekinex in 2014 officieel zijn website voor de wereldmarkt, een operatie die het mogelijk maakt om in contact te komen met de vele experts binnen de huis- en gebouwautomatisering, architecten en binnenhuisarchitecten.

Tot op heden is Ekinex direct aanwezig in 91 landen over de hele wereld door het exporteren van haar know-how en typisch Italiaans kwaliteitsdesign.

De onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria van Ekinex hebben controlesystemen voor woningen en gebouwen gecreëerd die de waarde van domotica-technologie en innovatie combineren met de esthetiek van design en aandacht voor detail.

In juli 2019 tekent Ekinex S.p.A. een belangrijke overeenkomst door een minderheidsaandeel te verkopen aan Caleffi S.p.A. en in te stappen in een belangrijke groep, al bijna 60 jaar leider in de hydro-thermo-sanitaire sector.

De producten van de Ekinex lijn worden ontwikkeld en geproduceerd in Italië.

Dankzij een gekwalificeerd en competent team heeft Ekinex® een product gecreëerd dat de essentie belichaamt van ‘Made in Italy design’, aandacht voor detail, cutting-edge technologie en innovatie.

Ekinex® promoot het idee van een Italiaans design dat niet louter een esthetische oefening is, maar dat als basiselementen gebruiksvriendelijkheid, onmiddellijk begrip van de functie en een evenwichtige en intelligente toepassing van technologie omvat.

 

Wandmontage apparaten

Drie verschillende series, bestaande uit drukknoppen, thermostaten, multifunctionele touch-screen panelen, zijn ontworpen om aan alle toepassingsvereisten te voldoen.

Ekinex smart home apparatuur

FF Series

Ekinex 71 series

71 Series

Ekinex 20 venti series

20venti series

Ekinex toepassingen

Met de oplossingen van Ekinex wordt technologie gecombineerd met design, om zo het dagelijks leven te vereenvoudigen en aangenamer te maken.

ekinex-villa-triangulo-ibiza

Hotels / Apparatementen / overige verblijven

interno-showroom-fantini

Kantoorgebouwen

mandali-ekinex

Spa & wellness

interno-jacht ekinex

Scheepvaart

Ekinex® is ontwikkeld op basis van de KNX standaard

KNX is een  gestandaardiseerd communicatieprotocol dat wordt gebruikt om (KNX) componenten met elkaar de laten communiceren. Dit communicatieprotocol wordt wereldwijd gebruikt om gebouwautomatisering mogelijk te maken.

Waarom kiezen voor KNX? 

 • KNX is een wereldwijde standaard
 • KNX is compatible met nationale en internationale standaards
 • KNX is beschikbaar in duizenden producten gemaakt door meer dan 300 fabrikanten
 • KNX kan uitstekend met andere systemen communiceren bijvoorbeeld Audio en Video-automatiserings-systemen zoals Control4.
 • KNX wordt gebruikt om energie te besparen in (veelal luxe) woningen en gebouwen, zonder afbreuk te doen aan comfort.
 • KNX is een systeem dat elektromagnetische velden in een gebouw beperkt.
 • KNX is een bewezen systeem, is al meer dan 20 jaar in gebruik en wordt nog steeds doorontwikkeld.
 • KNX kan worden toegepast in zowel nieuwbouw als renovatie.
 • KNX wordt gezien als een geruststellende standaard om toe te passen, omdat KNX anders dan andere (draadloze) systemen waarde toevoegt aan een gebouw.
 • KNX wordt ondersteund door duizenden vakbekwame professionals. Dus er kan altijd hulp geboden worden. In geval van service hoeft een gebruiker alleen opzoek naar een KNX-vakman.

Schaalbare oplossing

Wanneer u besluit een domoticasysteem aan te leggen door een domotica specialist, is het niet nodig om meteen alle functies te implementeren.

U kunt beginnen met een reeks basisfuncties en vervolgens uw systeem stap voor stap uitbreiden, naargelang uw behoeften en budget.

Dit wordt vergemakkelijkt door de modulariteit van de domoticatechnologie. De voorwaarde hiervoor is dat u in de ontwerpfase nauwkeurig een volledige aanleg van het systeem inplant.

Dit betekent zeer lage meerkosten, maar biedt opmerkelijke voordelen in de toekomst.

Het maakt namelijk een latere uitbreiding en completering van het systeem met minimale impact mogelijk.

 

Ekinex design tools

Met de Ekinex design tools creëer, ontwerp en kies je de afwerkingen uit en pas je uw eigen systeem aan. 

M et de ‘planner 4.0’ creëert u, uw eigen project, definieert u de vereisten van het systeem en kiest u de meest geschikte afwerkingen en geeft u een persoonlijk tintje aan de drukknoppen. Bepaal zelf de vereisten voor uw project en betreed de wereld van Ekinex!

BIM-content creator
De BIM bibliotheek is beschikbaar in Autodesk Revit® 2019/2021 formaat. Door de Ekinex BIM Content Creator software te installeren krijgt u toegang tot een echte geavanceerde configurator van het Ekinex productassortiment.

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van de BIM-methodologie is de 3D-weergave tijdens de ontwerpfase, waardoor:

 • Processen sneller verlopen.
 • Levertijden korter worden.
 • Fouten en onnauwkeurigheden eerst kunnen worden opgespoord.

De grotere efficiëntie bij het delen van informatie en een nauwkeuriger controle over alle betrokken processen, maken het ook mogelijk de kosten te beheersen en onderhoudswerkzaamheden vooraf te plannen.

 

BIM Content creator Ekinex
Ekinex in de scheepvaart
Ekinex in een kamer met stoelen en tafels
interno-showroom-fantini
Ekinex wandmontage in de keuken
ekinex-villa-triangulo-ibiza
mandali-ekinex spa

Veelgestelde vragen over Ekinex

Waarin verschilt een ekinex®-apparaat van traditionele apparaten die voor de elektrische installatie worden gebruikt?

Zoals elk KNX product, hebben de ekinex® apparaten een elektronische kern die veel meer mogelijk maakt. Een dergelijk intelligent apparaat kan informatie ontvangen en verzenden van/naar andere apparaten en heeft ook de capaciteit om informatie te verwerken en op te slaan. Het kan worden geconfigureerd, geparametriseerd en daardoor worden aangepast aan de speciale eisen van elke klant en elk gebouw.

 

Welke andere kenmerken hebben ekinex®-drukknoppen ten opzichte van de traditionele drukknoppen?

De ekinex® drukknoppen hebben grote knoppen waardoor ze zeer gemakkelijk te bedienen zijn. Elke knop kan worden voorzien van een symbool of een tekst die het mogelijk maakt de uitgevoerde functie onmiddellijk te begrijpen. De in het apparaat geïntegreerde LED’s geven een duidelijke indicatie van de schakeltoestand en kunnen worden gebruikt als oriëntatieverlichting, waardoor de drukknoppen ’s nachts of bij weinig licht gemakkelijk te vinden zijn.

 

Hoe communiceren de ekinex® apparaten?

De ekinex® toestellen delen een transmissiemedium en een communicatieprotocol. Voor de apparaten van de TP familie is het transmissiemedium een eenvoudige signaalkabel met één of twee paar getwiste draden, speciaal ontwikkeld en gecertificeerd voor gebruik in KNX installaties. Het KNX communicatieprotocol bestaat uit een gemeenschappelijke taal en een reeks regels voor het uitwisselen van berichten via het transmissiemedium. Beide zijn volledig gedefinieerd in de KNX standaard.

 

Kan ik ekinex® apparaten combineren met andere KNX producten op dezelfde installatie?

Ja, dat is een van de sterke punten van het feit dat ze deel uitmaken van een wereldwijde standaard zoals KNX. Als u een gewenste functie niet in de ekinex® catalogus vindt, bladert u gewoon door de catalogi van andere KNX fabrikanten. Met meer dan 300 aangesloten bedrijven is het KNX productaanbod vrijwel onbeperkt.

 

Wie kan garanderen dat KNX busdeelnemers van verschillende fabrikanten werkelijk met elkaar communiceren?

Dit vermogen van busdeelnemers om een gemeenschappelijke taal te “spreken en te begrijpen” staat bekend als interoperabiliteit. De interoperabiliteit van KNX busdeelnemers wordt gegarandeerd door de certificatieprocedure. KNX Association heeft een certificatieregeling gedefinieerd die conformiteitstesten vereist die door KNX geaccrediteerde derde partij testlabo’s worden uitgevoerd. Een gecertificeerd busdeelnemer is herkenbaar aan de aanwezigheid van het KNX handelsmerk op het product.

 

Bestaat, gezien de snelle evolutie van de technologie, het risico dat er binnen een paar jaar geen reserveonderdelen meer te vinden zijn?

De KNX standaard – waarop de ontwikkeling van ekinex® busdeelnemers is gebaseerd – is een bewezen technologie die al meer dan 20 jaar op de markt is. Sinds het begin van de jaren ’90 zijn meer dan 300 fabrikanten uit verschillende industriële sectoren toegetreden tot de KNX Association, waardoor het productaanbod sterk is uitgebreid en de ontwikkeling van het systeem en een verscheidenheid aan oplossingen die onderling uitwisselbaar zijn, dankzij de voordelen van een “open systeem”, gewaarborgd is.